A-tytöt kävivät lähellä yllätystä, mutta jäivät silti ilman sarjapisteitä

28.11.2011

Lauantaina A-tyttöjen SM-sarjan ainoassa ottelussa Keravan Energia Team vieraili sarjan ennakkosuosikki Honka Akatemian kotiareenalla Espoon Honkahallissa. Vierasjoukkue kävi lähellä jätti yllätystä, mutta joutui lopulta taipumaan Hongan viimeisteltyä vapaaheittoviivalta ottelun loppuluvuiksi 72 - 58.

Lähtöaskeleet ottelulle eivät olleet kaikkein herkullisimmat, kun viikon harjoituksissa peräti kolme (Ellu, Minna ja Alina) Keravan tyttöä oli nyrjäyttänyt nilkkansa. Ellu ja Minna kuitenkin onneksi vain lievästi ja he olivatkin ottelussa täysin pelikunnossa, mutta Alinan nilkka vaatii ainakin kuukauden lepoa. Toisaalta myös vastustajan alkukausi oli loukkaantumisten sävyttämä ja Honka lähtikin otteluun kahdeksalla pelaajalla muunmuassa ilman aiemmissa otteluissa vahvasti esiintynyttä Tuuli Mennaa. Kotijoukkue on kuitenkin maajoukkuepelaajia pullollaan, joten ennakkosuosikista ottelulle ei ollut epäselvyyttä.

Ottelu lähti tunnustellen liikeelle ja ensimmäiset kuusi minuuttia mentiin rintarinnan, mutta sitten Honka tiivisti puolustustaan ja sai sillä keravalaisten hyökkäyksen tyrehtymään yksilöyrityksiksi. Samalla toisessa päässä aiemmista peleistä tuttua liikettä ja agressiivisuutta ei Energia Teamin puolustuksesta löytynyt vaan pikemminkin vierailijat olivat ajoittain vain pujottelukeppejä Roosa Myllyveräjän pujotellessa helppoihin lay uppeihin. Puolenkentän prässillä saaduilla riistoilla keravalaisten onnistui kuitenkin Elisa Räikkösen johdolla kaventaa ensimmäisen erän luvuiksi 19-12.

Toisessa erässä oli havaittavissa jo pientä ryhtiliikettä puolustuksessa ja erän alkuun ero kaveni nopeasti kolmeen pisteeseen. Erän puolessa välissä kotijoukkue yritti toistamiseen irtiottoa ja pääsi jo 11 pisteen päähän, mutta hyvällä heittopäällä olleen Maiju Heikkilän kahdella kolmosella Energia Team kuroi eron viiteen pisteeseen. Erän loppuun Armi Anttila kuitenkin lisäsi Hongan taukojohdon seitsemään pisteeseen vapaaheittoviivalta. 

Kolmas erä oli edellisen toisintoa, jossa alkuun keravattarien onnistui kuroa ero neljään pisteeseen, mutta jälleen puolivälin tienoilla kotijoukkue pääsi 11 pisteen karkumatkalle. Erän loppuun vieraat onnistuivat tyrehdyttämään täysin Hongan korinteon ja Kaisla Ylihautalan ja Maijun onnistumiset hyökkäyspäässä toivat Keravan jo kuuden pisteen päähän. Viimeiseen erään lähdettiin tilanteesta 53-47.

Neljäs neljännes käynnistyi molemmilta hermostuneesti ja ensimmäiset kaksi minuuttia mentiin ilman koreja. Sitten alkoi keravalaisten etsikkoaika. Maiju upotti jälleen yhden ottelun kuudesta kolmosestaan. Hongan Myllyveräjä onnistui kuitenkin toisessa päässä omassa kolmen pisteen yrityksessään, mutta Elisa Räikkösen kuitattua tämän välittömästi puolinopealla komosellaan ja Minna Valtosen onnistuessa seuraavassa hyökkäyksessä oli Energia Team tullut jo pisteen päähän. Jälleen kerran rinnalle on helppo tulla, mutta ohi pääseminen onkin eri juttu ja niin myös tällä kertaa. Emma Laaksonen oli tuskaillut aiemmin ottelussa heittonsa kanssa, mutta osui nyt harmittavan pahaan paikkaan kahdella perättäisellä kolmosellaan ja siirsi kotijoukkueen jälleen kolmen korin päähän. Vielä neljä onnistunutta vapaaheittoa veivät kaksi minuuttia ennen loppua kotijoukkueen turvallisen tuntuiseen 11 pisteen johtoon. Maijun kuudes kolmonen toi Keravan vielä kahdeksan pisteen päähän, mutta vieraiden virhevaikeudet verottivat peräti kolme pelaajaa virhetilin täyttymisen johdosta penkille eikä näin todellista loppukiriä enää päässyt syntymään. Honka viimeisteli vapaaheittoviivalta loppuluvuiksi 72-58.

Normaalisti ei harmittaisi, mikäli Hongalle häviää tiukan ottelun jälkeen, mutta nyt kaikki kortit voiton ottamiseen oli kyllä omissa käsissä ja siksi päällimmäisenä tunteena on kuitenkin pettymys. Puolustuksessa Energia Team ei yltänyt aiempien otteluiden tasolle ja etenkin miespuolustuksessa hävittiin 1vs1 tilanteet lähes poikkeuksetta ja apupuolustus loisti liian usein poissaolollaan. Menetyksiä tuli jälleen aivan liikaa, joista suurin osa on edelleen täysin pakottamattomia eli tilanteita, joissa vain oma huolimattomuus ajoi menetykseen eikä niinkään vastustajan onnistunut puolustus. Positiivisina asioina oli kuitenkin kaukoheittopelin löytyminen sekä nousu useasti takaa rinnalle, vielä pitäisi onnistua pääsemään ohikin.

Keravan pisteet ja levypallot:

Räikkönen 19/4/7riistoa, Vainio 2/2, Pönnelin 2/6, Heikkilä 22/7 (kolmoset 6/8), Leppänen 3/1, Valtonen 4/3, Virtanen 2/3, Ylihautala 2/2, Grönroos 2/2, Aroalho 0/2 

Tilastot