M1D: Lahti piinasi loppuun asti

13.1.2011

Rudolf Mua viihtyi vanhassa kotisalissaan Lahden Urheilutalolla.
Rudolf Mua viihtyi vanhassa kotisalissaan Lahden Urheilutalolla.
Ossi Korhonen ei suostunut häviämään. Kuvat: Francois Perthuis
Ossi Korhonen ei suostunut häviämään. Kuvat: Francois Perthuis

Keravan Energia Teamin miesten joukkue onnistui täpärästi peittoamaan Lahden NMKY:n torstai-illan M1D-vieraspelissään. Voitosta taisteltiin ottelun viimeisille sekunteille asti ja summeri soi keravalaisittain helpottavasti pistetilanteessa 77-80 (42-47).

Keravalaisjoukkueen lähtökohdat otteluun eivät olleet parhaat mahdolliset, mutta siitäkin voidaan syyttää vain itseään. Joukkueen pikkubussi starttasi juna-aseman kulmilta raakasti myöhässä ja näin suurin osa joukkueesta oli vielä matkalla kun olisi pitänyt olla jo suorittamassa alkulämmittelyä. Kaikki pääsivät kuitenkin turvallisesti paikalle ja näin ottelu oli valmis alkamaan suunnitellusti.

Tiedä sitten antoivatko isännät kylmänkankeille vierailleen aluksi vähän tarkoituksella siimaa, mutta ensimmäisellä minuutilla välähti vain keravalaisten pistesarakkeessa Rudolf Muan kakkosen ja Justice Grahamin kolmosen ansiosta. Reilun kuuden minuutin pelin jälkeen tilanne oli jo 6-19 Arsene Towan alkaessa ottaa vieraista osaa pistetehtailuun. Muutama minuutti tästä ja Jarkko Ahon kolmonen osui keskelle maalia muuttaen tilanteeksi jo 10-24. Tämän kauemmas isännät eivät enää vieraitaan päästäneet vaan ensimmäisen erän kahden viimeisen minuutin aikana ero hupeni puoleen ja aloituskvartaalin jälkeen pistetilanne näin 17-24. Kirin käynnisti Alexi Alasen kolmonen, joka ei todellakaan tullut olemaan viimeinen lajiaan tässä ottelussa.

Toisen erän alku mentiin ensimmäisen lopun tahtiin lahtelaisjoukkueen onnistuttua laajalla rintamalla. Alasen toisen kolmosen lisäksi lähempää kävivät kokeneempia kilpakumppaneitaan nöyryyttämässä vuoron perään Otto Aalto, Sebastian Cakici, Sami Rautavuori, Lauri Lehtinen kuin Ville Strengkin. Jaksoa oli pelattu vasta neljä minuuttia ja tilanne jo 29-30. Hetkellisesti keravalaishelpotusta toi Dmytro Krasnotzhonin avauskakkonen ja Grahamin lay-up ja yksi onnistunut vapari. Sitten oli jälleen Alasen vuoro ja tyylikäs kolmonen kavensi tilanteeksi 34-35. Erän lopussa Energia Team sai aikaiseksi hivenen eroa lisää lähinnä Muan nostettua puoliväkisin kaksi kakkosta, mutta tilanne edelleen isolla tauolla tiukka 42-47.

Vartin tauko ei riitä keravalaisvireen löytämiseksi. Kaikkea muuta, kolmannen erän kahden ensimmäisen minuutin Alasen tuplaonnistuminen rajan takaa ja Carlton Brownin kakkonen vievät lahtelaiset ensimmäisen kerran johtoon 50-49. Rudolf Muan kakkonen heti jakson alkuun ei juuri lohduta. Sen sijaan Tuunasen onnistuminen läheltä ja Muan täsmätykitys bonuskorin arvoiseisti vievät keravalaiset nopeasti takaisin kuskin paikalle ja tilanteeksi 50-54. Ero ei repeä sitten millään, vaikka seuraavakin onnistuminen merkitään Mikko Tuunaselle. Tässä kohtaa kuvaan astuu taas, kukas muukaan kuin, Alexi Alanen. Ettei vaan Keravan Energia Team pääsisi karkuun on aika naulata tyylipuhdas kolmonen korisukkaan. Ei ollut tämän ottelun ensimmäinen, eikä viimeinen. Hampaat keravalaispenkillä kiristyvät entisestään, kun seuraavaksi Brown ja Vesa Heinonen tuovat kotijoukkueen jälleen pisteen päähän. Kolmas kvartaali puolivälissä ja tilanne 57-58. Seuraava irtiottoyritys käynnistyy Towan, Krasnotzhonin ja Muan kakkosilla, mutta tämäkin seitsemän pisteen ero kaventuu erän lopussa kahteen. Kuinka ollakkaan erän viimeisen korin linkoaa Alexi Alanen kolmosen takaa ja viimeistä lähdetään viemään äärimmäisen jäännityksen vallitessa tilanteessa 64-66.

Hätäsimmät erehtyvät jo luulemaan, että Ossi Korhosen ja Arska Towan korit ratkaisevat pelin neljännen erän alkuun, mutta näin ei todellakaan tule olemaan. Lähes neljään minuuttiin lahtelaiset eivät tee omissa hyökkäyksissään pisteen pistettä ja tilanne näin 64-72. Tällä kertaa kiri alkaa Valtteri Mäkäläisen tahtokakkosella. Jatkoa seuraa Carlton Brownin toimesta ja, kuinkas muuten, Alexi Alasen kolmosella. Tilanne 71-74. Sama parivaljakko jatkaa, ensin Brown nostaa korin alta ja Valtteri Mäkäläinen vapauttaa puolustuslevypallon jälkeen Alasen. Tällä kertaa armoitettu kaukoheittäjä rusauttaa ilmavan donkin sukkaan ja vie joukkueensa 75-74 johtoon. Tämä oli Alasen ainoa onnistunut kahden pisteen suoritus tällä kertaa. Kauempaa hän onnistui kyllä.

Keravalaisselissä nikamat rusahtelevat, mutta poikki selkäranka ei sentään mene, vaikka seuraavassa hyökkäyksessä Justice Graham onnistuu palauttamaan pallon omalle kenttäpuoliskolle ja näin isäntien haltuun. Ja sähellys jatkuu, Towan epäonnistunutta korintekoyritystä seuraa seuraavassa hyökkäyksessä koko joukkueen 24 sekuntin rike. Painajainen on käymässä toteen. Reilu kaksi minuuttia peliaikaa ja LaNMKY jatkaa pallonhallinnalla. Epätoivo kalvaa rotan lailla, mutta kunniakolli, ikikapteeni ja keravalaiskoripallon ruumiillistuma Ossi Korhonen ei tyydy tappioon, vaikka muille se kelpaisi. Köde riistää lahtelaissivurajan jälkeen pallon parketin pinnassa itselleen ja saa kuin ihmeen kaupalla toimitettua pelivälineen Towalle vapaaseen paikkaan. Helppo lay-up ja tilanne 75-76.

Seuraavassa isäntien hyökkäyksessä Alaselta lipsahtaa pallo sivurajan yli ja korintekomahdollisuus Energia Teamille. Kauempaa tällä kertaa onnistumisiaan säästellyt Mikko Tuunanen sihtaa elintärkeän kolmosen kohdalleen ja tilanne 75-79. Ottelun kaksi viimeistä minuuttia alkavat Carlton Brownin kavennuksella 77-79 korin alta ja lopusta on luvassa äärimmäisen raastava. Vastapäädyssä Köde Korhonen jatkaa ottamalla Towan epäonnistuneen heiton jälkeen joukkueelleen hyökkäyslevypallon. Toisella yrittämällä ratkaisua hakee Rudi Mua, mutta hän sotkeutuu jalkoihinsa lopputulemana askelrike. Pallo isännille ja aikaa reilu minuutti.

Lahtelaiset hyökkäävät ja nyt ratkaisua hakee Ville Streng. Kolmosveto kaartaa hivenen liian suurella voimalla takarautaan ja Towa ottaa levypallon. Seuraavassa keravalaishyökkäyksessä Rudi yrittää korjata aikaisempaa askelrikettään, mutta ei onnistu. Sen sijaan Köde Korhonen repii jälleen elintärkeän hyökkäysribarin ja Alanen rikkoo häntä. Seuranneista joukkuevirhevapareista Köde laittaa ensimmäisen pussiin ja eroa kolme pistettä vieraille. Toinen menee ohi ja Brownin puolustuslevypallon ansiosta LaNMKY:lle jää 15 sekuntia aikaa viimeiseen hyökkäykseen. Tälläkään kertaa Strengin kolmonen ei löydä tietään korirenkaan läpi ja peli päättyy sen loppuhetkiä hienosti summaten Ossi Korhosen levypalloon.

Lahden NMKY ei ole ollenkaan niin huono joukkue, että se ansaitsisi pelkästään tappioita tällä M1D-kaudella. Vaikka näin voi lopulta käydä, niin tällä kertaa Keravan Energia Team oli ainoastaan hivenen parempi. Spekuloimatta mahdollista LaNMKY:n suoraa tippumista sarjasta, voidaan kuitenkin helposti todeta, että joukkueessa pelaa monta nuorta pelaajaa, joille kakkosdivisioona on aivan liian vaatimaton taso. Esimerkiksi Alexi Alasen 8/9 -onnistumissuhde tämän ottelun kolmosissaan kertoo mahdollisuuksista huomattavasti korkeammalle kuin alueellisiin mittelöihin.

Ottelun tilastot: http://www.basket.fi/sarjat/ottelu/?league_id=2&season_id=undefined&game_id=240558

Keravan Energia Teamin miesten yritys hilautua lähemmäs Ykkösdivarin pudotuspelipaikkoja jatkuu reilun viikon päästä sunnuntaina 23.1.2011. Tällöin Killassa jo klo 13 alkavaan sarjaotteluun saapuu vastustajaksi Ura Basket Kaarinasta. TERVETULOA KANNUSTAMAAN !!