TomPo karkasi heti alussa - tärkeät M1D-sarjapisteet jäivät Munkkiniemeen

13.2.2011

Stefan Beatovic palasi kokoonpanoon tehokkaana: 16/4/3 riistoa.
Stefan Beatovic palasi kokoonpanoon tehokkaana: 16/4/3 riistoa.
Jarkko Ahon saldo Munkkiniemessä 9/5. Kuvat aikaisemmista kotiotteluista, Francois Perthuis.
Jarkko Ahon saldo Munkkiniemessä 9/5. Kuvat aikaisemmista kotiotteluista, Francois Perthuis.
Justice Graham kirjautti vanhassa kotisalissaan tehot 23/7.
Justice Graham kirjautti vanhassa kotisalissaan tehot 23/7.

Tompan Poikien vahva avauserä riitti pitämään Keravan Energia Teamin miesten joukkueen takaa-ajajana koko ottelun ajan. Lisäksi isännät repivät riittävän eron ollakseen sarjataulukossa keravalaisten edellä, jos joukkueet päätyvät sarjassa lopulta samaan voittomäärään. Lopputulos Munkkiniemessä 85-71 (57-38).

Vierasjoukkue pääsi kuitenkin ensimmäisenä yrittämään korintekoa, kun Luukas Tukia veti pidemmän korren Mikael Sanbergista ylösheitossa. Justice Grahamin yritys kimposi ulos korirenkaasta ja Tompan Poikien heittosirkus oli valmis alkamaan. Pyry Rainamaan and1-kakkonen ja Mikael Sandbergin tippaus vievät isännät heti 5-0 johtoon. Graham avaa vieraspistetilin kakkosellaan, mutta sitten on taas Rainamaan ja Sandbergin vuoro. Kerava ei osu useista yrityksistään huolimatta kauempaa sitten millään ja Mikko Tuunasen kakkosen Oscar Linqvist kuittaa välittömästi. Kolme minuuttia pelattu ja tilanne 11-4.  

Seuraavat kolme minuuttia mennään samaan tahtiin paitsi, että TomPosta Vesa Linturi osallistuu Rainamaan ja Sandbergin ohella pistetalkoisiin. Kuusi minuuttia pelattu ja tilanne Rainamaan kolmosella peräti 23-6 Stefan Beatovicin kahden vaparin kasvatettua vierassaldoa. Henry Alatypön kolmonen aloittaa pienen keravalaiskirin, mutta ensimmäisen kympin jälkeen tilanne on keravalaisittain lähes pahin mahollinen, viisitoista pinnaa takkiin 33-18.

Ero on sikäli ikävä, että syyskauden vastaavassa kotipelissään Keravan Energia Team löi tämän ToPon reservijoukkueen viidellä pisteellä 93-88. Nyt eroa oli jo reippaasti enemmän ja tasapisteissä TomPo olisi aina parempi sarjataulukossa. Toisaalta, tuossa syyskauden ottelussa TomPo oli tauolla jo 23 pistettä takana, mutta nousi melkein rinnalle ottelun loppuhetkillä. Vastaavaan tekoon olisi nyt keravalaisylpeyden pystyttävä.

Kakkoserän alku ei kuitenkaan lupaile vieraille sen parempaa. Rainamaa vetäsee ilmavan donkin ja Lindqvist säestää kolmosellaan. Grahamin kakkonen tässä välissä on vain muodollisuus. Seuraavan Rainamaan lay-upin Beatovic sentään kompensoi kolmosellaan. Tästä huolimatta keravalaisyritykset kolmosen viivan takaa kimpoilevat edelleen lähinnä rautoihin, mutta Vesa Linturin ei. Linturi päättää kaksi seuraavaa TomPo-hyökkäystä sukkakolmosiin ja tilanne jo 46-23. Pahempaa oli vielä luvassa, kun Kristijan Rinaldo tykittää kakkoskvartaalin puolessa välissä kolmosellaan eroksi jo 26 pistettä (51-25). Pahin myllytys loppuu tähän ja Reimo Pähnin kakkonen saa jatkoa Beatovicin kolmosella ja Drockilan onnistuneella lay-upilla. Ensimmäisen puolikkaan viimeiset pisteet merkattiin Luukas Tukialle. Ensin Graham vapauttaa Tukian lay-upiin ja lopun vapareista toinen onnistuu. Isolla tauolla tilanne näin 57-38.

TomPo heitti ottelun avauspuolikkaalla kolmen pisteen heittoistaan yli puolet sisään (7/13) vieraiden osumatarkkuuden ollessa vastaavissa lähes luokaton 3/19. Kakkoset ja vaparit sen sijaan olivat uponneet jopa tavallista paremmin taukoon mennessä, mutta ongelma oli lähinnä siinä, että näihin yrityksiin ei päästy. Tai paremminkin osattu heittopaikkoja pelata.

Kuten tämmöisissä peleissä helposti käy, ottelun toinen puolikas menee johtavalta joukkueelta ihmetellessä ja pelikellon aikaa tuijotellessa. Näin kävi osittain myös TomPolle. Jarkko Aho kaventaa heti kolmosjakson alkuun ja jostain syystä tompolaiset keräävät nopeasti joukkuvirheet täyteen. Niistä seurasi nopealla tahdilla vapaaheittoja nimenomaan Justice Grahamille, joka laittoi ne lähes poikkeuksetta pussin pohjalle. Kun Jarkko Aho latasi vielä yhden tossun kärki kolmosen viivalla -kakkosen pussiin oli vierasjoukkue kolmannen erän puolessa välissä päässyt jo huomattavasti lähemmäs tavoitettaan tilanteessa 60-49. 

Alle kymmenen pisteen ero ei kuitenkaan lipeä ja osittain siinä isäntäjoukkuetta avittaa heikosti ottelun viheltänyt Pete Pokkinen. Pokkinen ei kestä millään rakentavaa kritiikkiä ja palkitsee Oscar Lindqvistin ahtaaseen paikkaan ajautumisen hyökkäysajan umpeutuessa kahdella vaparilla ja päälle keravalaispenkin aiheesta älähdettyä penkkitekulla. Näin ero repeää lopulta kolmoserän päätteeksi turhan lähelle toistakymmentä (75-57) Mikael Sandbergin revittyä hyökkäyslevyrin ja päättäessä suorituksensa helppoon koriin.

Keravan Energia Team teki viimeisellä kvartaalilla vielä parhaansa eron kutistamiseksi, mutta paraskaan ei tällä kertaa riittänyt edes siihen, että TomPo olisi joutunut päästämään eroa missään vaiheessa alle kymmenen pisteen. Näin isännät välttivät pahimman loppupaniikin ja laskettelivat lopulta heille edulliseen 85-71 voittoon. Näin Tompan Pojat saivat loppukaudeksi niskalenkin Keravan Energia Teamista. Ainakin mitä tulee siihen tilanteeseen, jos joukkueet lopulta päättyisivät sarjassa samoihin pisteisiin.

Ottelun erikoisuus oli siinä, että tuomari Pete Pokkista ei vähääkään kiinnostanut pelaajien turvallisuus. TomPo laiminlöi jälleen kerran M1D-sarjamääräyksiä, kun ottelutapahtumassa ei ollut ollenkaan ns. moppiryhmiä kentän päädyissä. Moppiryhmien tarkoitus on pitää parketti pelaajille turvallisena pyyhkimällä aina kaatuneiden pelaajien hiki pois lattiasta, jolloin pelaajien liukastumis- ja loukkaantumistodennäköisyys pienee huomattavasti. Keravalaisten taustajoukot huomauttivat tästä puutteesta niin ottelun järjestäjiä kuin tuomareitakin. Vierasjoukkueen huoltaja kävi jopa itse pyyhkimässä tuomari Pokkisen luvalla lattiaa vieraspenkin viereen tuoduilla siivousvälineillä, kunnes ne otettiin häneltä selittämättömästä syystä pois. Jos tuomari Pokkinen olisi tässä ongelmassa keskittynyt oleelliseen, olisi hän pyytänyt kotijoukkuetta järjestämään ottelumääräysten mukaiset moppaajat kentän päätyihin. Nyt hän sen sijaan ajoi tähän hommaan vapaaehtoisen keravalaishuoltajan koppiin. Näin Pete Pokkinen huolehtii pelaajien turvallisuudesta otteluiden aikana.

Ottelun tilastot: http://www.basket.fi/sarjat/ottelu/?league_id=2&season_id=undefined&game_id=240514

Ja kattavasti Seppo Tuomaalan ottamia valokuvia TomPo-Keravan Energia Team -ottelusta tästä linkistähttp://stuomaala.kuvat.fi/kuvat/Tompo-Keravan%20Energia%20Team/?action=slideshow 

Oli miten oli, Keravan Energia Team joutui tämän tappion myötä turhankin tukevasti sarjassa tippumiskarsijan paikalle. Mutta joukkue jatkaa edelleen taisteluaan M1D-sarjapaikasta. Tämä taistelu jatkuu kauden loppuun asti ja M1D-kauttahan on vielä jäljellä neljä kokonaista ottelukierrosta. Näistä neljästä ottelusta keravalaiset saavat pelata kolme koti-Killassaan.

Panokset kovenee! Ensi sunnuntaina Kiltaan saapuu vieraaksi sarjassa kotijoukkuetta yhden voiton enemmän ottanut Säynätsalon Riento. Kotikatsomon kannustus on nyt tärkeämpää kuin koskaan! M1D sunnuntaina 20.2.2011 klo 16.00 Keravan Energia Team - SäyRi. TERVETULOA !!