Koronapassi käyttöön kotiotteluissa

3.12.2021

KORONAPASSIN TARKASTUS TULEE VOIMAAN 4.12.2021

Keravan Kori-80 ottaa käyttöön koronapassin tarkastuksen joukkeidensa kotiotteluissa. Koronapassi tarkastetaan kaikilta yli 16-vuotiailta yleisöksi saapuvilta. Alla lyhyesti käytäntö ja jäljempänä Koripalloliiton lähettämä ohjeistus.

 • Alle 16-vuotiaat: Koronapassia ei tarkasteta
 • Ottelussa pelaavat pelaajat: Koronapassia ei tarkasteta
 • Erotuomarit: Koronpassia ei tarkasteta
 • Ottelun toimitsijat: Koronapassia ei tarkasteta
 • Valmentajat: Koronapassia ei tarkasteta
 • Muut, ottelun kannalta ei-välttämättömät, yli 16-vuotiaat toimijat: Koronapassi tarkastetaan
 • Turnauksessa tai ottelussa yleisöön siirtynyt, yli 16-vuotias pelaaja: Koronapassi tarkastetaan

TOIMINTAOHJEET SUOMEN KORIPALLOLIITON OTTELU- JA HARJOITUSTAPAHTUMIIN KOKOONTUMISRAJOITUSTEN AIKANA 

Aluehallintovirastot ovat tehneet tai ovat tekemässä päätöksiä koskien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten sekä urheilutapahtumien järjestämistä koronapandemian aikana. Rajoitusten vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin tarkastamisen kaikilta 16 vuotta täyttäneiltä. 

Yleisötilaisuuksia koskeva päätös kohdistuu vain yleisöön, ei henkilökuntaan, esiintyjiin tai esimerkiksi koripallo-otteluiden pelaajiin eikä muihin ottelutoimijoihin. Ottelutapahtumat, sarjatasosta riippumatta ollessaan yleisölle avoimia, ovat yleisötilaisuuksia, joissa koronapassin tarkastaminen koskee vain yleisöä. Ottelutoimijat, joita ei lasketa tarkastuksen piiriin, ovat pelaajat, valmentajat, erotuomarit, toimitsijat sekä muut ottelutapahtuman järjestämiseen sarjamääräyksissä mainitut välttämättömät toimijat. Huomatkaa kuitenkin, että mikäli usean joukkueen turnaukseen osallistuvien joukkueiden pelaajia on katsomossa, lasketaan heidät yleisöksi, ja heidän tulee esittää koronapassit. Koronapassia ei  edellytetä tapahtumapaikan eikä tapahtumajärjestäjän työsuhteessa olevilta työntekijöiltä. 

Harjoitustapahtumissa koronapassin käyttöä edellytetään kaikilta 16 vuotta täyttäneiltä. Koronapassia ei voi kysyä alle 16-vuotiaalta. Harjoitustapahtumien piiriin ei lasketa niiden joukkueiden toimintaa, joka perustuu voimassa olevaan sarjalisenssisopimukseen seuran ja Koripalloliiton kesken. 

Koronapassi tarkistetaan jokaisen tapahtuman yhteydessä, mihin kohdistuu aluehallintoviraston asettama rajoitus ja järjestäjä on valinnut käyttävänsä koronapassia. Koronapassin tarkistuksen suorittaa tapahtuman järjestävä taho. Koronapasseista ei saa tietosuojan vuoksi pitää mitään listaa ja tietojen kerääminen on laitonta. 

 Muita toimintaohjeita: 

 • Koronapassin lukijasovellus on nimeltään Koronatodistuksen lukija ja sen on ladattavissa sovelluskaupoista sekä Android että iOS -käyttöjärjestelmille. 
 • Koripalloliitto suosittelee, että seura tekee yhteisen päätöksen toimintatavoista ja julkaisee sen omilla nettisivuilla sekä muissa viestintäkanavissaan. 
 • Järjestävän joukkueen on tiedotettava ottelu/-turnaustapahtumaan saapuvia joukkueita viimeistään kaksi vuorokautta ennen tapahtumaa siitä, mikä toimintamalli joukkueen järjestämissä otteluissa on käytössä. 
 • Saavutaan paikalle vain terveinä, huolehditaan hyvästä käsihygieniasta sekä käytetään kasvomaskia sisätiloissa THL:n suositusten mukaisesti. 
 • Ottelu – ja turnaustapahtumissa mahdollisuuksien mukaan joukkueille on järjestettävä omat pukuhuonetilat taikka pukuhuoneiden käyttöä tulee porrastaa. Ottelutoimijoiden ja yleisön välistä kohtaamisia tulee rajoittaa. 
 • Kaikessa toiminnassa tulee noudattaa Olympiakomitean koronaohjeita. Lisäksi aikuisten huippu- ja kilpakoripallosarjoisssa on noudatettava voimassa olevaa Koronamanuaalia.