Kori-80:n U12-pojat voitokkaita jälleen – Lahden Easter Tournamentin kilpa- ja harrastesarjat keravalaisten nimiin

1.4.2024

Keravan U12-kilpasarjan peliryhmä nostaa kannua kannustusjoukon suuntaan. (kuva: Ilja Haapasalo)

Kempower Easter Tournament pelattiin pääsiäisviikonlopun aikana Lahdessa. Turnaukseen osallistui eri ikäluokissa yhteensä 238 joukkueellista pelaajia, eli paikalla oli reilusti yli 2000 koripalloilijaa. Suurin osa otteluista pelattiin Lahti Hallissa, minne oli pystytetty 15 kenttää. Keravalaisia joukkueita paikalla oli viisi: nuorimmat poikien alle 8-vuotiaitten sarjassa ja vanhimmat alle 16-vuotiaissa. Alle 12-vuotiaitten sarjoissa (kilpa- ja haastajasarjat) pelasi molemmissa Keravan Pojat 2012  -ikäkausijoukkueen ryhmät.

Kori-80:n reitti kilpasarjan voittoon

U12-kilpasarjan pelit starttasivat pitkäperjantaina, kun alkulohkossa asettuivat vastaan YMCA Kokkola ja virolainen Kesklinna KK . Ensimmäisessä ottelussa Kokkola kaatui Kori-80:n käsittelyssä yllättävän selvästi 30 pisteellä. Kesklinna KK oli alkulohkossa vastaantulija, lopputulos oli 61–21 Keravalle.

Lohkojen ykköset kohtasivat lohkokakkoset puolivälierissä ja kaaviosta Keravaa vastaan osui Karhu Basket Kauhajoelta. Kerava pyöritti taululle luvut 66–21 ja eteni helposti lauantain iltapäivän välierään jyväskyläläistä HONSU:a vastaan.

Välieräottelussa vääntö oli tiukkaa. Peliaika U12-otteluissa tässä turnauksessa oli 2x12min, ja ensimmäisen puolikkaan jälkeen tilanne oli 18–25. Toisen jakson puolivälissä Keravan tinkimätön puolustus alkoi kantaa hedelmää. Ottelun kulminaatiopiste oli Eetu Mannisen puolustuspään uhrautuva ns. roskapallon voitto tilanteessa 30–36. Tämän jälkeen ottelun viimeiset kuusi minuuttia menivät Keravalle 17–0, lopputulos 30–53 ja finaalipaikka oli tosiasia.

Sunnuntain finaalissa vastaan asettui Virosta BC Kalev Cramo/KK Sokud -yhdistelmäjoukkue. Fyysisesti Kori-80:n porukkaa yhden nykäyksen kookkaampi Cramo vaikutti etukäteen tarkasteltuna koko turnauksen hankalimmalta vastukselta. Keravan ryhmä pelasi upean finaalipelin eikä säikähtänyt kovaa vastusta – oikeastaan päinvastoin. Joukkueen puolustusintensiteetti oli ottelussa omaa luokkaansa ja Cramon ryhmä pakotettiin hankaliin hyökkäyspään ratkaisuihin jatkuvasti, ja lopulta virolaiset saivat ensimmäisen puoliajan aikana vain 10 pistettä taululle. Samaan aikaan Keravan keskimatkan heitot upposivat kiitettävällä tarkkuudella, ja tauolle mentäessä tilanne oli 10–23.

Finaalin toinen puoliaika meni vielä ensimmäistä selvemmin Kori-80:n komennuksessa, kun kapeammalla rotaatiolla pelanneen Cramon avainpelaajat alkoivat väsähtää Keravan jatkuvan puolustuspaineen alla. Samalla ensimmäisen puoliajan ja toisen alun kuumaa heittopeliä tarjoilleen Altti Haapasalon (C) ohella liekkeihin leimahti Porvoon Oliver Hyvärinen, joka nakutti upeilla viimeistelyillä sekä läheltä että kaukaa toisella puoliajalla yhteensä 17 pistettä. Hyökkäystehojen lisäksi loistavaa ja työteliästä puolustusta läpi ottelun pelannut Hyvärinen valittiin finaalin arvokkaimmaksi pelaajksi. Finaalin numerot lopulta todella selkeät 18–50 ja kilpasarjan voitto Kori-80:lle!

Keravan U12-ryhmään saatiin siis pääsiäisen turnaukseen mukaan kaksi kovaa vierailijavahvistusta Porvoosta, ja vaikka yhdessä ehdittiin harjoittelemaan vain muutamia kertoja, ryhmä kykeni pelaamaan hienosti yhtenäisenä kollektiivina molemmissa kenttäpäädyissä ja siirtymissä.

Läpi turnauksen vastustajat kykenivät tekemään Keravaa vastaan keskimäärin vain pisteen per peliminuutti

Kori-80:n ryhmän pelillinen kulmakivi oli kaikkien ottelujen ajan aktiivisena ja tiiviinä pysynyt joukkuepuolustus. Läpi turnauksen vastustajat kykenivät tekemään Keravaa vastaan keskimäärin vain pisteen per peliminuutti, mikä on kilpasarjassa hieno puolustuksellinen onnistuminen. Joukkueen tiiviistä yhteisestä tekemisestä kertoo myös se, että kaikki kahdeksan pelaajaa tekivät turnausjärjestäjän tilastoinnin mukaan viikonloppuna kaksinumeroisen määrän pisteitä. Lisäksi kolme turnauksen viidestä parhasta pistenikkarista pelasi Keravan paidassa (Hyvärinen 84p, Haapasalo 56p ja Koski 51p).

Kori-80:n U12-kilpasarjan joukkue yhteiskuvassa Kempower Easter Tournamentin finaalivoiton jälkeen. (kuva: Tuomo Anttila)

U12 Challenger-sarjassa Keravalle niin ikään kultaa

Kori-80:n U12 Challenger-sarjan joukkue juhlii finaalivoiton jälkeen. (kuva: Sami Jussila)

Lahden Easter Tournamentin U12 Challenger-sarjassa joukkueet oli jaettu kahteen lohkoon, joista lohkopelien jälkeen voittajat menevät finaaliin ja kakkoset kohtaavat pronssiottelussa.

Perjantain ensimmäisessä pelissä Kori-80/Sininen -ryhmää vastaan asettui YMCA Tampere, joka oli selkeästi valmiimpi pelaamaan ja hyödynsi paremmin omia vahvuuksiaan siirtyen nopeasti kymmenen pisteen johtoon. Aikalisän ja puoliajalla käydyn herättelyn ja oman puolustuspelaamiseen uskon vahvistuksen jälkeen keravalaiset alkoivat piste pisteeltä kiriä eroa pienemmäksi ja puoli minuuttia ennen loppua aikalisällä piirretyn kuvion päätteeksi Otso Jäske pääsi nostamaan Kori-80:n tasoihin. Viimeiset sekunnit keravalaiset onnistuivat puolustamaan vastustajan ilman koria ja niinpä siirryttiin jatkoajalle, joka turnauksessa pelattiin kultainen kori -periaatteella eli ensimmäinen joukkue, joka saavuttaa kahden pisteen eron voittaa. Kerava kairasi ylösheitosta pallon itselleen ja pääsi hyökkäämään. Muutaman hyökkäyslevypallon jälkeen Ron Sunbäck sai nostettua Kori-80:n voittoon avausottelusta.

Tämä upea nousu oli lopulta ratkaiseva, sillä sen turvin keravalaiset onnistuivat voittamaan lohkon puhtaalla pelillä tamperelaisten suunnatessa pronssiotteluun. Matkalla kohti finaalia kaatuivat Rauma Basket 40–17, Lahti Basketball 50–7 ja Karkkilan Urheilijat 36–16.

Loppuottelussa vastaan asettui rakas ja tuttu naapuri Beat Basket Järvenpäästä. Keravalaiset lähtivät finaaliin sähäkällä otteella. Laadukkaan joukkuepuolustuksen ja hyvän pallon liikkeen turvin Kori-80 juoksi lähes kymmenen pisteen johtoon. Beat Basket ei kuitenkaan ollut valmis myymään nahkaansa halvalla. Puoliajan jälkeisillä nopeilla koreilla Beat nousi jo tasoihin, ja keravalaisten virhevaikeuksien avittamana Järvenpää näytti karkaavan jo tavoittamattomiin, kunnes Keravan Aleksi Auvinen päätti pukea työhaalarit ylleen. Aleksin useamman riiston ja niistä saatujen nopeiden korien avulla Kerava kiri mukaan peliin, ja loppu taisteltiin kori korista. Lopulta keravalaiset olivat aavistuksen onnekkaampia voittaen todellisen trillerin yhdellä pisteellä luvuin 40-39. Finaalin arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin uskomattoman pelin pelannut Auvinen.

Kori-80:n U12 Challenger-sarjan voittajajoukkue ja valmentajat. (kuva: Sami Jussila)