Koripallon lajiharjoittelu sisä- tai ulkotiloissa poikkeustilan aikana

11.5.2020

Suomen Koripalloliitto suosittaa kaikkia koripallotoimijoita noudattamaan koronapandemian takia annettuja viranomaissuosituksia ja -ohjeistuksia. Tämä ohjeistus on luotu 5.5.2020 ja on voimassa toistaiseksi.

Kunnalliset liikuntapaikat ovat olleet poikkeustilan aikana lähes poikkeuksetta kiinni. Ulkoharrastuspaikat avataan 14.5. alkaen kokoontumisrajoituksia noudattaen.

Koripalloliitto suosittaa ulkoharjoittelua lähikontakteja välttäen 31.5. saakka.

Yksityisiä sisäliikuntatiloja on suositeltu pidettäväksi kiinni yleiseltä käytöltä.

Tällaisten liikuntatilojen käyttö esimerkiksi seuran toimintaan on seuran oma päätös.

Harjoitteluun osallistuminen on aina yksilön oma päätös.

Poikkeusajan harjoittelussa Koripalloliitto suosittaa viranomaisohjeistuksen lisäksi huolehtimaan seuraavista asioista.
• Jokaisella pelaajalla on lajiharjoitteluun oma pallo, oma juomapullo ja oma pyyhe. Em. välineitä ei lainata harjoituksissa, eikä niiden ulkopuolella muille.
• Harjoituksissa vältetään osioita, joissa pelaajat joutuvat lähikontaktiin.
• Pienryhmäharjoituksia järjestetään vain sen ikäisille tai tasoisille pelaajille, jotka pystyvät noudattamaan etäisyyssääntöjä ja muita terveyden kannalta tärkeitä ohjeita koko tapahtuman ajan.
• Yhdessä harjoitteleva pienryhmä säilyy samana mahdollisimman pitkään - yksittäisessä tapahtumassa ja tapahtumasta toiseen.
• Harjoituksissa ei käytetä liivejä. Merkkikartioita ja muita valmennuksen apuvälineitä käsittelee vain yksi henkilö.
• Tilassa/alueella ei ole toiminnan kannalta tarpeettomia henkilöitä (mm. katsojat)
• Harjoituksiin ei saavuta ennen oman vuoron alkua, eikä tilaan jäädä myöskään harjoituksen päätyttyä. Eri ryhmien harjoitusvuorojen väliin suositellaan vähintään viiden (5) minuutin siirtymäaikaa.
• Harjoituksiin saavutaan harjoitusasusteet päällä. Peseytymistä julkisissa tiloissa, pukuhuoneiden käyttöä vältetään ja suihkussa käyntiä kotona suositaan.
• Ohjeet on käytävä läpi etukäteen koko ryhmän kanssa.
• Harjoittelua tai toimintaa koskevat palaverit pidetään etäyhteyksillä.
• Harjoituksiin ei tulla kipeänä ja jo tuntemuksista jätetään harjoittelu mieluummin väliin. Toimintaan ei myöskään pidä osallistua, jos vanhempi tai lapsi kokee tartuntariskin itselleen tai perheelle liian suureksi.

Lisäksi Koripalloliitto muistuttaa viranomaisohjeistuksista erityisesti huolellista käsien pesua ja desinfiointia, yskimistä ja aivastamista hihaan (tai paidan sisään) sekä turvavälien säilyttämistä kaikissa tilanteissa.

Em. ohjeistus on voimassa toistaiseksi. Suomen hallituksen päätöksillä rajoitustoimintoja on ryhdytty purkamaan asteittain. Koripalloliitto ohjeistaa erikseen toimintoja 1.6. käynnistyvään tilanteeseen. Koripalloliito pidättää oikeuden muutoksiin.