Miehille tappio tuliaisina Tapiolasta

8.1.2011

Arsene Towa ja Justice Graham olivat vierasjoukkueen tehokkaimmat hyökkäyspäädyssä. Tässä kaverukset kiistakumppaneina syyskauden cup-ottelussa. Kuva Emil Asp.
Arsene Towa ja Justice Graham olivat vierasjoukkueen tehokkaimmat hyökkäyspäädyssä. Tässä kaverukset kiistakumppaneina syyskauden cup-ottelussa. Kuva Emil Asp.
Rudilta meni reilu yhdeksän minuuttiia viiden virheen, viiden pisteen ja kahden ilmavan blokin saalistamiseen. Kuva Emil Asp.
Rudilta meni reilu yhdeksän minuuttiia viiden virheen, viiden pisteen ja kahden ilmavan blokin saalistamiseen. Kuva Emil Asp.
Taistelupari Juho Helenius - Ossi Korhonen syyskauden Killan ottelussa. Kuva Francois Perthuis.
Taistelupari Juho Helenius - Ossi Korhonen syyskauden Killan ottelussa. Kuva Francois Perthuis.
Pelästyykö Huima Killassa tätä parivaljakkoa? Kuva Francois Perthuis.
Pelästyykö Huima Killassa tätä parivaljakkoa? Kuva Francois Perthuis.

Keravan Energia Teamin miesten uudistunut edustusjoukkue ei ollut vielä alkuviikon aikana saanut hitsattua itseään niin yhtenäiseksi, että olisi pystynyt yllättämään Honka Akatemiaa vieraspelissään. Koripallovuosi 2011 alkoi M1D-tappiolla Tapiolan Urheiluhallissa kotijoukkueen oltua lopulta selvästi parempi pistein 94-71 (41-37).

Ottelun alussa keravalaisilla oli omat mahdollisuutensa kuskata ottelua haluamaansa suuntaan, mutta ero ei venähtänyt vieraille missään vaiheessa yli kolmen pisteen. Kuuden minuutin kohdalla tilanne oli vielä lupaavasti 7-10 keravalaisten uuden vahvistuksen Justice Grahamin laitettua kaksi vaparia pussiin. Tilannetta seurasi vielä espoolaisten pallonmenetys Panu Vertion erehtyessä luulemaan katsojaa joukkuetoverikseen. Harhasyötöstä suivaantuneena Honka Akatemian tulisieluinen valmentaja Jussi Syrjänen teki sen mihin vain hän tässä sarjassa pystyy. Eli pisti koko pelaavan viisikon uusiksi.

Kentälle vaihdettu espoolaisnippu laittoikin heti tuulemaan. Vajaan puolen minuutin sisään ensin Niko Höglund tasoittaa kolmosellaan ja perään Samuli Vanttaja kääntää eron kolmeen pisteeseen isännille. Arsene Towan yksi onnistunut vapari ei juuri lohduta tässä vaiheessa. Varsinkaan kun toisessa päässä helähtää. Juho Helenius murtautuu läpi keravalaispäädyssä ja vetäsee sellaisen donkin vieraiden kamerunilais-yhdysvaltalaisen puolustuksen seasta että suomalaisten koripalloihmisten mieliä lämmittää vielä pitkään. Ja syystä. Turhaan ei ole Helenius päässyt Keravan Kori-80:n sekä kausijulkaisun 2010-2011 että alkaneen vuoden koriskalenterin kanteen. Ensimmäinen erä Hongalle Kilian Caton viime sekuntien kolmosen siivittämänä pisten 23-18.

Toinen erä on parasta keravalaiskoripalloa tässä ottelussa. Justice Graham ja Arsene Towa tuovat vieraat nopeasti tasoihin ja jopa johtoon 25-27 Towan onnistuttua tällä kertaa harvinaisesti kummassakin vapaaheitossaan. Otto Holstin tasoituksen Antti Heiskanen vielä kuittaa kakkosellaan, mutta sitten parrasvaloihin astuu Akatemian Kalle Naapi. Ei kulu edes kokonaista minuuttia, kun Naapi rykäisee kolme kolmosta naruhin ja vitsit vieraspenkillä sen kuin vähenee. Keravan Energia Team kokoaan kuitenkin vielä ennen isoa taukoa itsensä ja hinautuu neljän pisteen päähän isännistä. Kakkoserä Keravalle 18-19 kokonaistilanteen ollessa kuitenkin espoolaisille 41-37.

Kolmannen erän alussa eläteltiin jälleen toiveita paremmasta, kun Arska Towa intoutui kahteen donkkiin Grahamin säestäessä kakkosella. Tilanne saatiin taas tasoihin erän parin ensimmäisen minuutin aikana. Tätä seurasi kuitenkin keravalaisittain musta hetki, kun tilanteessa 44-43 Towaa rikotaan lay-upissa ja Arska jää parketin pintaan pitelemään jalkaansa. Towa vaikutti sen verran tuskaiselta, että huoltokomppania riensi paikalle jääpusseineen lopputulemana Arskan hetkellinen pakkopenkitys ja saadut vaparit asettui heittämään Stefan Beatovic. Stefu onnistui niissä ensimmäisessä tasoittaen tilanteen, mutta seuraavat kuusi pistettä pääsi tekemään Honka Akatemia ja lopullinen kotijoukkueen irtiotto oli valmis alkamaan. Hetken päästä Rudolf Mua kavensi vielä kolmosellaan eron viiteen pisteeseen, mutta se ei lohduta kun vastapäässä Ilkka Sirola kuittaa helpolla and1-suorituksellaan. Kolmannen erän jälkeen tilanne isännille 67-57.

Viimeisen erän alkuun oli tarkoitus laittaa vielä kaikki peliin, mutta niin kuin monesti, omat epäonnistumiset riskinotoissa ruokkivat toisen onnistumisia toisessa päässä. Niinpä päätöskvartaalilla ei syntynyt enää varsinaisesti toivottua kamppailua M1D-sarjapisteistä vaan ero kasvoi entisestään sen muodostuessa lopulta hivenen turhankin suureksi. Honka Akatemia pelasi tyylikkäästi loppuun asti ja ansaitsi kaikin puolin 23 pisteen voittonsa (94-71). 

Ottelussa oli käytössä tarkennettu "double hand checking" virhesääntö ja tuomaripari Tomi Kallio - Timo Nikula suorastaan nautiskeli omasta vihellyskonsertistaan. Tuomarityöskentely ei juurikaan vaikuttanut ottelun lopputulokseen, mutta yhteensä 67 vihellettyä virhettä tietää yli puoltatoista vihellystä pelkästään henkilökohtaisten virheiden takia per tehokas peliminuutti. Ja siihen askelrike- ja vastaavat vihellykset päälle. Voidaan helposti todeta herneen kimpoilleen edestakaisin puhallusvälineessä lähes tauotta. Mutta mitä ilmeisemmin kummatkin joukkueet olivat päättäneet oikeudenmukaistaa tuomareiden tuomioita samalla tavalla. Eli heittämällä vapaaheitot ihan päin seiniä. Yllättävää kyllä kotijoukkue Honka Akatemia oli niissä suhteessa jopa huonompi osapuoli jääden alle 50 prosentin. Keravan Energia Team ylsi 55 % vaparitarkkuuteen, mutta esimerkiksi Arsene Towa latasi 17 yrityksestä kymmenen pitkin mäkiä. Juuri huonommin vapaaheittoja ei voi heittää, vaikka koko hemmetin korirengas revittäisiin irti taustalevystä. Savion päiväkodin pihallakin näkee parempia suorituksia talvipakkasessa ja lumipyryssä.

Keravalaisittain ottelu tarjosi kuitenkin lupauksia paremmasta huomisesta. Sen pystyi aistimaan jo heti ottelun jälkeen pukukopissa, jossa vallitsi tappiosta suivaantunut, mutta positiivinen ilmapiiri. Pienet näkemysten ristiriidat kääntyivät nopeasti hymyn ja naurun puolelle. Tästä tappiosta otetaan opiksi seuraavan päivän Huima-kotipeliä silmällä pitäen.

Ottelun tilastot: http://www.basket.fi/sarjat/ottelu/?league_id=2&season_id=undefined&game_id=240479

Ja miesten M1D-sarjapelit jatkuvat heti tänään eli lauantaina 8.1.2011. Kiltaan saapuu pitkänmatkalaisia Äänekoskelta. Keravan Energia Team - Huima ottelu ylösheitetään klo 16 alkaen. Tervetuloa kannustamaan kotijoukkuetta ja tekemään äänekoskelaisten kotimatkasta entistä pidempi!